Selecteer een pagina

Voor degene onder ons die zich al langer hebben verdiept in spiritualiteit, diepgang en zingeving, zal deze stelling haaks staan op datgene wat jullie geloven. Moet je je dit Leven niet juist ontdoen van het Ego, dat slechts gericht is op het verwerven van oppervlakkige zaken als bijvoorbeeld materie en status? Het Ego, dat hardnekkig tussen ons en onze zogenaamde Verlichting in staat. Waarom zou ik niet, zoals ik me voorgenomen heb, afstand doen van dit Ego?

 

Wat is het Ego?

In mijn ogen is het Ego de verzamelplaats van al onze opvattingen, angsten en aangeleerde waarheden die gericht zijn op ons zelf. Daarmee wordt het ook vaak gezien als onze vereenzelviging met lagere energieën en ontkenning van onze werkelijke Goddelijke waarde. Het Ego is gewend te vechten voor het bestaan en lijkt daarmee afgescheiden van Liefde en dus van hartenergie. In veel van de spirituele leerrichtingen zien we dan ook dat wij al snel worden aangespoord om je te ontdoen van het Ego. Jezelf los te maken van hetgeen wat tot een lagere energie verdoemd lijkt te zijn. Maar werkt dit geen verwarring in de hand?

 

Vechten en losmaken

Door jezelf aan te leren dat het Ego iets negatiefs in jezelf is, waarmee je geboren bent en waar je jezelf van zult moeten ontdoen om werkelijk gelukkig te zijn dit Leven, leidt tot de veroordeling van een deel van jezelf. Iets wat je als negatief ziet, zal je dan ook met hand en tand bevechten, omdat je van mening bent dat dit een onwenselijk deel van jezelf is in jouw bestaan. Tegelijkertijd leren we dat we heel en geliefd zijn door ons Universum. Kortom verwarring. Het is onmogelijk om je van alle gedachten die afstaan van Liefde te ontdoen door de gedachten te veroordelen. Het is een nodeloos gevecht, wat je gedoemd bent te verliezen, als je er op deze manier mee omgaat.

 

De belangrijkste functie van jouw Ego

Wij zijn creatieve wezens, voortgekomen uit een Liefdevol en creatief Universum. De kracht die aan de oorsprong staat van alle creaties om je heen. Dat je je eigen realiteit creëert mag misschien nieuw voor je zijn. Lees dan even dit blog.

In een notendop leven wij ons Leven en worden wij geconfronteerd met leuke en minder leuke situaties, waarop wij met een gedachte reageren. Deze gedachten brengen emoties op gang, die energie van ons doen uitgaan. Deze energie wordt ontvangen door het Universum en beantwoord met de manifestatie van situaties. Hoe meer Liefdevolle gedachten, hoe meer Liefdevolle situaties. Andersom idem dito. Hoe meer gedachten vanuit tekort, veroordeling en angst, hoe meer manifestaties die deze gevoelens zullen bijstaan.

Op het moment dat wij worden geconfronteerd met een situatie die wij anders zouden willen zien en dus een andere situatie prefereren ten opzichte van hetgeen aan ons gepresenteerd wordt, dient het Ego als katalysator. Je zult immers een onwenselijke situatie moeten kunnen identificeren als zodanig en om iets als onwenselijk te identificeren, zal je het een waardeoordeel moeten geven. Iets wat uitsluitend het Ego kan.

 

Streel je Ego

Wanneer je je beseft dat het Ego gevormd is door opvattingen, angsten en aangeleerde waarheden, zou je kunnen begrijpen dat het Ego in de loop van de jaren veel onrecht aangedaan is. Het is gaan geloven in afscheiding en onzekerheid, misschien wel eenzaamheid en verdriet. Het Ego heeft zich hiermee vereenzelvigd en heeft een afweersysteem tegen nog meer pijn ontwikkeld. Wat zou jij doen met een verdrietig kind dat voor je staat? Probeer je die af te wijzen, jezelf daarvan los te maken en te bevechten om het uit je Leven te bannen? Nee natuurlijk niet! Ja zal het kind omarmen, geruststellen en strelen. Overtuigen dat de angst slechts een illusie is en de mooie kanten van zichzelf en de wereld tonen.

Wanneer je luistert naar je Ego, zonder het direct de kop in te drukken, zal je veel over jezelf leren. Niet over je grootsheid, maar wel over die zaken die jou van je grootsheid houden. Het vertelt je dan jouw angsten, valse profeten en foutieve conclusies die je ten opzichte van het Leven hebt gevormd, omdat je inmiddels meer waarheden hebt vergaard. Je leert ze dan zien als overtuigingen die diep in jezelf huisvesten. Alleen door ze te herkennen en Liefdevol te vormen tot nieuwe grootsere overtuigingen, zal het Ego meer en meer reden hebben stil te worden, zodat er meer ruimte is voor Liefdevolle gedachten en dus voor meer Liefdevolle manifestaties. Dus streel je Ego, geef het Liefde en leidt het de weg naar eenheid.