Selecteer een pagina

De meesten van ons houden ons bezig met werk, geld verdienen en rekeningen betalen. Voor sommigen geldt dan nog opvoeden, sporten, familie, vrienden en wellicht een hobby. En ondanks dat de verwachtingen van anderen en onszelf aan onszelf ons op onze tenen laat lopen, zijn er diegene onder ons die ook nog toe proberen te komen aan rust. Diegenen onder ons die hebben ontdekt dat je van tijd tot tijd je hoofd stil moet maken om verder te komen of gewoonweg verder te kunnen gaan.

 

Onze motivatie

Op het moment dat ik dit schrijf, besef ik me temeer hoe belangrijk geluk is in alles wat je doet. Zonder het gevoel van geluk in je werk, sporten, opvoeden of contact met je vrienden of familie, bereik je zo weinig en kan je maar een fractie van jezelf laten zien ten opzichte van jouw volledige potentieel. We doen de meeste dingen vanuit de verkeerde motivatie. We doen dingen, omdat we ze ‘moeten’, omdat we niet anders kunnen of ons wijsgemaakt hebben dat we niet anders kunnen. We voeden onze kinderen op, omdat ze moeten functioneren in een veeleisende maatschappij, omdat ze later moeten voldoen aan de verwachtingen die anderen en zijzelf van zichzelf zullen hebben. We sporten omdat we kilo’s kwijt moeten, omdat we dan gezonder zijn. En begrijp me niet verkeerd, ik ben een voorstander van beweging en een gezond gewicht, het gaat me hier uitsluitend om de motivatie die wij erop nahouden om onze doelen te bereiken. Wanneer heb jij daadwerkelijk optimaal weten te presteren toen je iets moest doen, in plaats van wilde doen?

 

Waarom niet?

Waarom zouden we niet gewoon alles achter ons laten en een pad van blijdschap volgen, gewoon omdat het beter voelt? Waarom zou je niet uitbundig met je kind lachen en genieten van die onschuldige zorgvrije geest? Waarom zou je niet de tijd maken om een paar keer per week je lichaam te bewegen en te ervaren hoe heerlijk bewegen kan zijn. Alles wat we doen zonder een snufje Geluk, kan je net zo goed laten. Want alles wat je doet zonder dat snufje geluk, doe je voor een ander, een idee of een angst.

Als je eerlijk bent, zal je snel tot de conclusie komen dat wij in staat zijn bijzonder veel te doen, zonder dat wij deze dingen ook graag willen doen. We accepteren de dingen die ‘moeten’ en houden het om die reden jaren vol. Het lijkt wel alsof we niet te durven staan voor wat ons wel drijft. De dingen die we willen doen, omdat we van binnenuit geroepen worden tot actie in die richting. We houden onszelf zo tegen, vanwege de angsten die we koesteren.

 

Dat snufje Geluk

Op het moment dat ik dit schrijf, schrijf ik voor mezelf, terwijl ik ondertussen wens dat ook jij een moment voor jezelf neemt om te ervaren waar jouw geluk ligt. Waar beleef jij een intens geluk bij wanneer je het doet? Welke dingen doe jij in Leven, gewoon omdat je er een enorme blijdschap in ervaart wanneer je het doet? Welke dingen doe jij niet omdat het geld oplevert, maar omdat het je vanbinnen verrijkt? Welke dingen zou jij nog willen doen, met volle overgave en intentie…en een snufje geluk…?