Selecteer een pagina

Dat waardering en dankbaarheid in het dagelijks leven een positieve invloed hebben, dat wisten we eigenlijk al. Wij functioneren beter als we ter zijner tijd een schouderklopje krijgen of een andere blijk van waardering. Wanneer we ons gewaardeerd voelen, zijn we sneller geneigd om eenstapje extra te doen en doen wij taken over het algemeen met minder tegenzin. Wij zijn gelukkiger, wanneer we voelen dat onze partner ons waardeert en ook dan geldt dat we zelf ook liever en attenter zijn. Kortom, waardering oefent een positieve kracht uit op degene die de waardering in ontvangst neemt, maar hoe zit het met de kracht in waardering die we zelf uiten. Welke invloed heeft het op ons, de waardeerder zogezegd?

Wat zegt de wetenschap?

‘Er bestaat een sterk verband tussen dankbaarheid en gelukkiger zijn. Dankbaar zijn helpt mensen om positievere emoties te voelen, te genieten van mooie ervaringen, hun gezondheid te verbeteren, met tegenslagen om te gaan en hechte relaties op te bouwen’ (Harvard Mental Health Letter). De wetenschap heeft op meerdere manieren weten aan te tonen dat dankbaarheid en waardering van positieve invloed is op zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het heeft hier niet zo zeer te maken met een positieve instelling, maar met een bewust ervaren van situaties en aan jezelf te bevestigen dat er waardevolle zaken in je Leven aanwezig zijn.

De klagende maatschappij

Op een of andere manier zijn hebben wij onszelf wijsgemaakt dat er een bepaalde deugd verscholen zit in het klagen over zaken in de maatschappij. We klagen over de het weer, het is altijd te warm of te koud. We klagen over de overheid, de hoge kosten voor ziektekostenverzekeringen of over het gebrek aan geld. Talloze onderwerpen weten we aan te dragen waarover we klagen of een negatieve opvatting hebben. En terwijl we als persoon heel goed kunnen aanvoelen dat de emoties die dit oproept ons op geen enkele wijze helpt, lijkt het soms noodzakelijk zodat we maar aansluiting kunnen blijven vinden binnen familie, vrienden of zakelijke relaties. Wanneer je jezelf erop attent maakt om eens een beetje afstand te nemen en bewust de inhoud van onze dagelijkse gesprekken met anderen te analyseren, zal je snel tot de conclusie komen dat de meeste van deze gesprekken draaien om negativiteit. En ondanks dat de meesten van ons aangeven niets te klagen te hebben, wanneer ons gevraagd wordt hoe het met ons gaat, lijkt het een peulenschil om binnen luttele seconden een onderwerp aan te dragen waar we over kunnen klagen. Klagen is een ziekmakende epidemie, waar zo gemakkelijk een einde aan te maken is.

Dankbaarheid vs Waardering

Op een of andere manier hangt er een beladen sfeer rondom het fenomeen dankbaarheid. We kennen de term veelal uit religieuze geschiften en weten ons er vaak niet geheel mee te vereenzelvigen. Dankbaarheid kent ook een keerzijde, waardoor deze gevoelsmatig soms moeilijker toe te passen is. Wanneer we dankbaar zijn voor een gegeven, geeft het ons soms een gevoel van onderdanigheid. Een gevoel dat we moeten erkennen dat iets er zonder de ander (de gever) niet zou zijn geweest. Dankbaarheid heeft de potentie om jouw afhankelijkheid te benadrukken ten opzichte van de gever. En omdat er een gevoelsmatige afstand bestaat, zijn we vaak niet geneigd om dankbaarheid te tonen, tenzij iemand ons het leven gered heeft. Tuurlijk kennen we het gevoel van dankbaarheid als iets ons wordt gegeven dat we graag willen hebben. En natuurlijk kunnen we dankbaarheid voelen voor ons gezin als we daar even de tijd voor maken. Maar de dankbaarheid waar ik het hier over heb, is het daadwerkelijk toepassen van dankbaarheid, in plaats van een incidenteel gevoel.

De energie van dankbaarheid heelt en maakt gelukkig. Het plaatst je in een vacuum van blijdschap en een overweldigend gevoel van gezegend zijn. Vandaar dat ik je graag wil helpen een brug te slaan tussen waar je nu staat en het ontluiken van de Kracht van Dankbaarheid. Ook ik had moeite met dankbaarheid. Ik las dat je dankbaar moest zijn voor iedere ademhaling, voor je gezondheid en de zon die opkwam en iedere dag aan de hemel stond. En hoewel ik daar allemaal blij mee was, kon ik daar het gevoel van dankbaarheid maar moeilijk aan koppelen. Natuurlijk neem je sommige dingen in de loop van de tijd voor lief en hoe begrijpelijk dat ook is, je weet pas wat je mist als het weg is. De meest waardevolle les die ik hierin geleerd heb, is het vervangen van dankbaarheid voor waardering. Het is zoveel makkelijker om iets of iemand te waarderen dan dankbaar te zijn. Dankbaar voelt groter, zoals ik zojuist al omschreef, maar waardering is gelijk aan de zuivere energie van het Universum. ja ik kan waardering hebben voor een prachtige zonsopgang, een bloem die bloeit of een filevrije rit naar de zaak. ik kan waardering hebben wanneer de dag me cadeautjes geeft in de vorm van ontmoetingen of fijne gesprekken. Ik kan zelfs een stroom van waardering in mezelf op gang brengen, wanneer ik eenmaal met 1 dingetje begin.

Wat betekent dit dan voor mij?

Net als met alle dingen in het Leven, zul je het moeten ervaren om te weten wat het is. Een dankbare houding wordt beantwoord door het Universum met meer zaken om dankbaar voor te zijn. Het wonder van dankbaarheid zit hem in de energie die je in jezelf ontwaakt en actief houdt. Wanneer je in een staat van waardering bent, is er geen ruimte voor klagen en negativiteit. Het gevoel is verslavend en je zult jezelf erop betrappen dat je meer en meer op zoek wilt gaan naar de dingen op de dag die jou in waardering houden. En omdat het Universum waardering met waardering beantwoord, wordt het alsmaar eenvoudiger om de stroom op gang te houden. Je toeleggen op waardering betekent aan de ene kant dat je aan jezelf bevestigt dat je Leven rijkelijk gevuld is. Je vergroot je besef van al het goede, terwijl je tegelijkertijd de inname van negativiteit, gebrek en ontevredenheid verkleind. De weegschaal zal dus in een totaal andere verhouding komen te staan, waardoor de gevolgen gigantisch zullen zijn. Kansen doen zich voor. Plotselinge meevallers en verrassingen weten hun weg naar jou te vinden. Kortom, begin vandaag nog.

Klaar om je leven te veranderen?

Niets is leuker dan je Leven te zien veranderen van wat het is, tot wat je wilt dat het wordt. Pak vandaag nog een schrift en schrijf dagelijks drie dingen op waar je waardering voor hebt gevoeld. Iedere dag, drie unieke dingen, geen herhalingen van voorgaande dagen. Maak het een gewoonte en maak het leuk! Ook zou je je kunnen opgeven voor mijn levensveranderende workshop De Waanzinnige Waarde van Waardering. Ik hoop je snel te zien op een van deze inspirerende dagen!